Zara Temmink als komeet uit startblok

Verspringer Zara Temmink tijdens de Argo clubkampioenschappen. (foto: Roel Kleinpenning)

Verspringer Zara Temmink tijdens de Argo clubkampioenschappen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Doetinchem – Ze doet pas een jaar aan atletiek, maar ze boekt enorme progressie. De Zelhemse Zara Temmink (15 jaar) is lid van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo, vorige week behaalde de Zelhemse de bronzen medialle op het NK voor paralympische sporters.

door Remko Alberink

“Ik ben wekelijks wel vier of vijf keer op de baan bij Argo te vinden”, stelt de visueel gehandicapte Zelhemse atlete van atletiekvereniging Argo. “Dat is naast de wekelijkse training op Papendal, daar ga ik binnenkort de hele donderdag heen en om de week ook nog op zaterdag.”

Het is een drukke sportagenda voor de Zelhemse tiener die pas een jaar bezig is met atletiek.

Kennismakingsdag

“Ik ging vorig jaar naar een kennismakingsdag van NOC-NSF. Ik ben sterk en explosief, dus ik kon kennismaken met baanwielrennen, judo, triatlon en atletiek”, herinnert Temmink zich. “Bij atletiek had ik een goed gevoel, zij adviseerden me bij een club in de buurt te gaan trainen. Zo ben ik in november 2019 bij Argo gekomen.”

Haar visuele beperking bespreekt ze niet uitgebreid. “Ik weet niet beter.”

Sinds haar entree op de tartaanbaan op De Bezelhorst gaat het snel, letterlijk. Het ene record volgt het andere op en Temmink heeft in de 100 meter en het sprinten haar favorieten onderdelen gevonden. “De 100 meter is niet zo moeilijk, dat is gewoon rechtdoor lopen”, stelt de mavo-scholiere van het Rietveld-college. “Ik doe dit jaar examen, maar wordt op school heel erg met mijn sport geholpen. Dat geldt ook voor De Graafschap-jeugdspelers die bij ons op school zitten.”

Zara Temmink (15) is heel voorzichtig als naar haar doel gevraagd wordt. “De Spelen zijn het doel, maar is dat wel verstandig om te roepen”, waakt de Zelhemse voor een te hoog verwachtingspatroon. Luttele tellen later zegt ze echter gedecideerd: “De Spelen, daar train ik voor. Dat zegt mijn trainer ook altijd.”
Op het NK Para-atletiek in Tilburg veroverde ze brons met 13.84 seconden op de 100 meter en zilver bij het verspringen met 4.46 meter.

Op de baan is de 100 meter, en zeker de start, haar favoriet. ,,Ik ben snel weg uit het startblok, wat nog beter kan is om de sprint de volle honderd meter door te trekken. Soms ben ik na 80 meter een beetje moe.”
Om dat te verbeteren gaat ze voortaan ook op donderdags naar Papendal. “Dan train ik dan met de Nederlandse bond, ook met alle andere sprinters.”

Sportcentrum Papendal, terug naar de plaats waar alles begon……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter controle invullen: *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.