Speak it

/ Home / Home / Speak it

Speakit! leest voor

Extensie Google Chrome leest je webpagina voor met een paar kleine handelingen kun je functies toevoegen aan Google Chrome. Zo kun je Chrome bijvoorbeeld eenvoudig uitbreiden met een voorleesfunctie (Speak it). Met zo’n extensie kun je vervolgens de tekst op de webpagina laten voorlezen door een computerstem. 

Voorleesfunctie

Voor internetgebruikers in het algemeen en  voor mensen met dyslexie in het bijzonder kan het handig zijn de tekst op het beeldscherm niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren. Op sommige websites zit zo’n voorleesfunctie ingebouwd, maar op veel websites niet. Zo kun je Goedekennis.nl bijvoorbeeld laten voorlezen met de hulp van een Chrome Extensie Speak it! 

Speakit! 

De extensie Speakit! leest geselecteerde teksten voor in het Nederlands en diverse andere talen. Het bedienen van de voorleesfunctie werkt heel gemakkelijk: je selecteert tekst en klikt op de button van de extensie    . Die vind je aan de rechterkant van de adresbalk. Dan begint het voorlezen. Rechtsboven verschijnt een grote knop die je kunt gebruiken voor pauzeren, stoppen en hervatten van het voorlezen.

Instellingen

Omdat SpeakIt! is gemaakt door het Amerikaanse iSpeech staat standaard de Engelstalige computerstem geselecteerd. Klik met de rechtermuisknop op de button en kies voor Opties. Bij het onderdeel ‘Voice’ kies je de gewenste voorleesstem, bijvoorbeeld ‘European Dutch Female’. Bij opties kun je bovendien het volume en de snelheid instellen.

(Dit artikel gaat verder onder het advertentieblok)

Toevoegen extensies

Chrome extensies werken alleen als je in de browser Google Chrome werkt. Zo’n extensie voeg je toe aan je browser in een aantal stappen:

  • Google Chrome openen (eventueel eerst installeren).
    Inloggen met je Google Account (eventueel eerst een account aanmaken).
  • Bezoeken van de Web Store. Die kun je gemakkelijk vinden door in Google te zoeken naar Chrome Web Store.
    Hier kun je zoeken op Speakit! Je kunt het zoekveld gebruiken of rondneuzen in categorieën als Onderwijs en Productiviteit.
    Je kunt je zoekresultaten filteren op extensies, dat vind je aan de linkerkant.
  • Extensie toevoegen aan Google Chrome.
  • Na het toevoegen verschijnt rechtsboven in de browser doorgaans een icoon. Door met de rechtermuisknop op dit icoon te klikken kom je via een menu bij ‘Opties’ en ‘Beheren’.

Experimenteren

Speakit! is een van de vele gratis extensies in de Google Chrome Web Store. Kijk daar eens rond. Misschien vind je nog wel andere extensies die jou handig lijken.

(Dit artikel gaat verder onder het advertentieblok)

Zoals overal op internet is enige voorzichtigheid geboden bij het toevoegen van software. Niet altijd is duidelijk wat de extensie op de achtergrond doet. Kies daarom vooral voor extensies van betrouwbare partijen. En lees voordat je de extensie toevoegt de informatie over de werking. Het belangrijke voordeel van werken met extensies is dat je geen software hoeft te installeren en dat je de functies op bijna elk apparaat kunt gebruiken. De Web Store en de extensies zijn beschikbaar voor apparaten met de besturingssystemen Windows, Mac, Chrome of Linux, dus niet op de iPad. Omdat extensies werken binnen Google Chrome, heb je ze bijna altijd en overal bij de hand. Handig dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter controle invullen: *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.