Hulpmiddel wordt toepassing

Hulpmiddel is ouderwets

Zoals al op meerdere plaatsen op Irisonline is de term “hulpmiddel” niet meer van deze tijd. Een tijd dat we moeten participeren en dat zaken toegankelijk moeten worden voor mensen met een visuele beperking. De term “hulpmiddel” is ouderwets geworden.

Als je bedenkt dat bijvoorbeeld een beeldschermloep ruim 4000 Euro kost en een tablet (10” inch) maar een paar honderd euro kost. Waarom kunnen we dan niet een tablet “ombouwen” tot een beeldschermloep?

Benodigdheden:

Wat hebben we daarvoor nodig?

  • Een standaard waar je een tablet (vergrendeld) in of op kan leggen, zodat je er een boek of ander “te bewerken” materiaal onder kan leggen.
  • Een app waarmee je licht, kleur, zoom etc. kan instellen (zoals op een beeldschermloep).

Het moet een standaard worden waarbij het tablet schuin kan liggen, zodat er geen extra lichamelijke (ergonomische) inspanning nodig is, om van bovenaf erop te kijken. Daarnaast moet het handzaam zijn, doordat je het bijvoorbeeld in opgevouwen of ingeklapt mee kan nemen.

Financieren

Nu is natuurlijk de vraag, hoe gaan we dit financieren en wie wil er meedenken, ontwikkelen etc?

Op Internet zijn diverse mogelijkheden voor donaties (bijvoorbeeld (www.geef.nl), crowfunding etc. Dus dat hoeft in principe het probleem niet te zijn. Mits er natuurlijk wel bekendheid aan wordt gegeven, maar via Social Media hoeft ook dat niet het probleem te zijn, toch?

Het moet dusdanig gefinancierd worden, zodat deze kosten niet doorberekend worden de uiteindelijke verkoopprijs.

Een toepassing

Waarom dit initiatief geen hulpmiddel is maar een toepassing? Omdat het eindproduct ook via reguliere wegen verkocht kan worden, zonder tussenkomst van hulpmiddelenleveranciers. Een dergelijk eindproduct kan voor mensen zonder visuele problemen handig zijn, denk bijvoorbeeld aan ouderen, of designers. Want je hoeft niet perse de app te gebruiken als je de standaard wel hebt.

Er zijn al wel type standaards waar je een tablet of een mobiel in kan zetten, maar waarbij het in principe niet mogelijk is om er boeken, of ander materiaal onder kan leggen.

Doe jij mee?

Ben je handig in het ontwikkelen van apps, stuur dan graag een bericht, via het contactformulier.

Naar gelang het ontwerp van de standaard en de app en het geld dat hiervoor wordt ontvangen kunnen we aan de slag.

Kortom, wie wil er meedenken en mee ontwikkelen?