Ondernemend

/ Home / Ondernemend

Ondernemend

Ondernemen kan je op diverse manieren verstaan. Ga je er graag op uit, of ben je iemand die een eigen bedrijfje heeft opgezet? Ben jij zakelijk ondernemend?

Passie

Iedereen heeft wel een passie, een droom in het leven. De ene kan die beter uitten en voeren dan de ander. Omdat de patronen waar je in leeft, niet altijd zo zijn, dat je jouw passie en dromen na kan leven. Juist een eigen onderneming, als je daartoe de mogelijkheid hebt, leent zich daar perfect voor.

Wat zijn jouw ervaringen als zelfstandig ondernemer, wil jij die op Irisonline delen (link)?

Het opzetten van een eigen bedrijfje kan meerdere redenen hebben. Heb je zelf de capaciteiten om jouw ideeën uit te werken tot een onderneming? Maar het kan ook zijn dat je vanwege je visuele beperking geen ingangen vind bij werkgevers, maar ook niet werkeloos thuis wil zitten. Of een combinatie van bovenstaande opties.

Het voeren van een eigen onderneming vraagt een hoop kunde van jezelf, zeker als je dan ook nog eens een visuele beperking hebt. En hoe geef je dat intern en extern een plekje. Want het kan tegen je werken, maar het kan ook positief uitpakken.

Visueel beperkt en een eigen onderneming starten (link) in Nederland?

Meerwaarde

Je moet in principe alleen een eigen onderneming starten als jouw visuele beperking geen factor speelt. En als het dan wel een factor is, moet het wel een meerwaarde kunnen zijn. Geen meelij, zielig gedoe, nee “jij omdat jij ondanks je beperking als ondernemer toch tot zulke dingen in staat bent”. Daar draait het om.

(Tekst gaat door onder het reclameblok)

Vanuit huis

Juist door bijvoorbeeld een eigen onderneming vanuit huis te hebben, biedt heel veel mogelijkheden. Je hebt een bepaalde afstand tot jouw klanten (waardoor factor visuele beperking minimaal is)  en vanuit de veilige plek, ofwel “huis”, kan je optimaal jouw ideeën uitwerken.

Met de digitalisering en modernisering zijn er een heleboel beroepen te bedenken, die je als ondernemer van jouw eigen plek, zoals thuis, kan starten.. Voorbeelden van een eigen onderneming kunnen zijn:

  • Tekstbureau
  • Vertaler
  • Adviesbureau
  • Webdesign
  • Grafisch designer
  • Massagesalon
  • Kunstenaar
  • Fotograaf

Ikgastarten.nl” (link), waar moet je allemaal rekening mee houden?

Eerste indruk

Klanten vormen dan ook een eerste indruk van jou vanuit huis en als er dan toch persoonlijk contact is, is daarvoor al een basis gelegd (als je het goed aanpakt), waardoor de eerste indruk er niet meer is, waar je op kan voortborduren. Juist die eerste indruk is het waar mensen zonder visuele beperking op kunnen “afknappen”.

Een eerste indruk kan je in principe ook al geven, door een goede website van jouw onderneming. Veel ondernemingen vallen of staan tegenwoordig met een goede website. Daar wordt vaak te simpel over gedacht. Waardoor je websites krijgt, die ten eerste “ontoegankelijk” zijn en ten tweede “onaantrekkelijk” zijn om zaken mee te doen, terwijl misschien het bedrijf erachter wel top is.

Een goed plan

Via de overheid kan je geholpen worden businessplannen uit te werken en zo nodig via hen of andere wegen aan een financiering komen, als die nodig is. Als je zo’n stap neemt, kom dan wel zelf met een al deels uitgewerkt plan, want de overheid moet wel handvatten hebben, waarmee jij ondersteund kan worden.

(Tekst gaat door onder het reclameblok)

Financiering

En als je dan een en ander hebt opgezet en het geheel uit wil gaan werken, heb je mogelijk een financiering nodig. Dit kan natuurlijk uit eigen middelen, maar daarnaast zijn er ook diverse fondsen voor ondernemers met een visuele beperking. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan Crowfunding. Juist als je uitkering hebt zijn banken niet scheutig om een financiering te verstrekken. Probeer dan ook zelf innovatieve en moderne vormen van financiering op te zetten. Je kan bijvoorbeeld ook inkomsten genereren via jouw bedrijfswebsite, via reclame inkomsten (zoals affiliate marketing), waarmee je weer andere zaken binnen jouw onderneming kan opzetten.

Bijscholing

Heb je om jouw droom te verwezenlijken bijscholing nodig. Dan zou je dat kunnen realiseren via ondersteuning vanuit de overheid. Moeilijke tijdrovende procedures kunnen dat zijn. Je kan er ook voor kiezen dit een bedrag daarvoor in jouw begroting op te nemen (belastingaftrekbaar). Maar denk ook eens aan moderne wegen. Want een opleiding hoeft niet zo duur te zijn, zelfs gratis. EDX biedt bijvoorbeeld gratis scholing (zelfstudie) aan.

Werkgever of zelfstandig

En als je dan ondernemer bent, wil je dat dan zelf doen? Of is er ruimte voor één of meerdere werknemer(s). Maar als, dan kom je zelf in de rol van werkgever. Juist die functie, die het voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeilijker maakt om aan werk te komen door gebrek aan empathie. Maak dan dus niet diezelfde fouten.

Of je het nou doet als zelfstandige of als werkgever. Ondernemen is ook participeren. Ook al heb je zelf als persoon met een visuele beperking die participatie zo hard nodig. Het gaat tegenwoordig om netwerken. Ook al heb je die visuele beperking, stap op andere ondernemers af. Dit kan bijvoorbeeld via speciale evenementen, zoals in Nederland via “Open Coffee”.

Deel jouw verhaal

Irisonline gaat graag in gesprek met ondernemers met een visuele beperkingen. Want jouw verhaal inspireert anderen, zeker weten.