Ooglaseren

/ Home / Oogzorg / Ooglaseren

Wat is ooglaseren?

Ooglaseren (refractiechirurgie) is een manier om oogafwijkingen te corrigeren. Oogafwijkingen ontstaan doordat de ooglens invallend licht te sterk of te zwak af laat buigen richting het netvlies. Lenzen of een bril kunnen dit buiten het oog zelf corrigeren, maar een ooglaserbehandeling corrigeert het oog zelf . Het bovenste laagje van het hoornvlies, het epithelium, kan zich na een beschadiging of verandering snel herstellen. Omdat dit niet geldt voor de binnenste laag van het hoornvlies, is dit de ideale plek voor een aanpassing om zo permanent het zicht te verbeteren. Een laser vervormt deze laag totdat het oog het binnenkomende licht precies goed doorlaat. Je kan je ogen laten laseren als je oogafwijking tussen de -10 en +4,5 (inclusief cilinder afwijking) ligt.

Ooglaserbehandelingen worden al zeker 30 jaar uitgevoerd. Sindsdien zijn de technieken en methodes uitgebreid en geoptimaliseerd. Anno nu zijn behandelingen bewezen veilig. Het percentage complicaties ligt bij de meeste ooglaserklinieken onder de 1%.

Scherp zien zonder bril of lenzen

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar dat is het niet! Door de snelle technische vooruitgang is de huidige laserapparatuur met recht high-tech. Hierdoor duurt ooglaseren vaak niet meer dan een paar minuten minuten. Daarna heb je geen lenzen en/of bril meer nodig.

In principe kan bij de meeste oogsterktes wel aanpassingen worden gedaan. Bij afwijkingen van +6 tot -6 kan het zicht worden verbeterd tot 0 of anders wel tot + of – 1. Bij een hogere sterkte is het vaak het geval dat het niet kan worden gecorrigeerd tot 0, omdat in dit geval het hoornvlies te dun wordt.

De bekendste manier om ogen te laseren:

LASIK
Dit staat voor Laser Assisted In-situ Keratomileusis en is de meest veilige en toegepaste ooglasermethode. Na een verdoving maakt de oogarts met een laser of microkeratoom (een speciaal voor het oog ontwikkeld chirurgisch instrument) een flapje in het hoornvlies. Na het omklappen van dit flapje vervormt een laser de onderliggende laag, zodat de oogafwijking verdwijnt. Na het laseren klapt de oogarts het flapje terug, waarna het weer vast kan groeien. Na een LASIK-behandeling is het zicht na 24 uur meestal goed genoeg om een normaal leefritme op te pakken en na 6 weken weer helemaal stabiel.

(Dit artikel gaat verder onder het advertentieblok)

PRK (LASEK)
Dit staat voor Photo Refractive Keratectomy en wordt ook wel LASEK genoemd. Het was vroeger de meest gebruikte ooglasermethode, voordat LASIK de koppositie overnam. Bij PRK laat de oogarts het bovenste, zichzelf herstellende laagje van het hoornvlies oplossen in alcohol. Daarna corrigeert een laser de oogafwijking, waarna het epithelium weer terug moet groeien. Omdat het teruggroeien enige tijd in beslag neemt, duurt het doorgaans een week voordat men na een PRK-behandeling het normale leefritme weer op kan pakken. Ondanks het feit dat het herstel bij PRK langer duurt dan bij LASIK, passen oogartsen nog steeds PRK-behandelingen toe. PRK is namelijk bij uitstek geschikt voor personen met een hoornvlies dat niet dik genoeg is voor LASIK. Ook is het goedkoper en is de kans op droge ogen na de operatie minder groot. na de Lasek behandeling dien je er rekening mee te houden dat er ongeveer drie tot vijf dagen behoorlijke napijn is. Een week na de behandeling is het zicht ongeveer 80% en na drie weken is het definitieve zicht bereikt.

SMILE
Dit staat voor Small Incision Lenticular Extraction, is de nieuwste veelgebruikte ooglasermethode. Een speciale laser creëert een dun schijfje onder het epithelium. Nadat deze laser ook een klein sneetje in het epithelium zelf heeft gemaakt, verwijdert de oogarts het schijfje door dit sneetje met een speciale pincet. Het laseren zelf en het herstel zijn bij SMILE minder langdurig dan bij LASIK of PRK. Ook is het de ingreep met de minst grote kans op droge ogen na de behandeling. Wel is SMILE in zijn nieuwheid nog niet in staat tot dezelfde precisie als LASIK. Daarnaast kan het nog geen plus-sterktes corrigeren.

Minder bekende vormen van ooglaseren zijn:
– microincisie;
– thermokeratoplastie;
– inlays.

Lasik versus Lasek

Het voordeel van Lasik is dat het minder lang moet herstellen en daardoor minder pijnlijk is. Bij Lasek moet het laagje weer op zijn plaats groeien en heeft daardoor een langer herstelproces. Het resultaat laat ook wat langer op zich wachten omdat het laagje terug moet groeien. Tegenwoordig is de operatie in principe (bijna) pijnloos.

Bij Lasek is het echter wel mogelijk om bij meerdere diktes een aanpassing uit te voeren. Bij Lasik moet het hoornvlies van een bepaalde dikte zijn.

In de praktijk

Voor onderzoek

We kijken tijdens het vooronderzoek of je geschikt bent voor ooglaseren. Er wordt gekeken naar:

– Gezichtsscherpte;
– Vorm en dikte van het hoornvlies;
– Soort oogafwijking;
– Oogdruk;
– Traanproductie.

(Dit artikel gaat verder onder het advertentieblok)

Het onderzoek is niet pijnlijk. Vervolgens stellen we vast welke ooglasermethode het beste bij je past. En maken we een afspraak voor de ooglaserbehandeling. Voor een goed vooronderzoek voor ooglaseren wordt de WaveFront Analyser gebruikt, om te controleren of er sinds het opstellen van het behandelplan niets aan uw ogen is veranderd.

Als je zachte lenzen hebt mogen deze een periode van twee weken niet gedragen worden (voorafgaande aan het vooronderzoek), de lenzen hebben namelijk invloed op de vorm van het hoornvlies. Bij harde lenzen is deze periode vier weken.

De behandeling

Op de dag van de behandeling worden jouw ogen nogmaals gemeten. Samen met de oogarts die jou gaat behandelen bekijk je alle resultaten van de metingen en geeft hij nogmaals uitleg over de mogelijke risico’s en verwachtingen van het eindresultaat.

Het team dat de behandeling uitvoert bestaat in de meeste gevallen uit de refractiechirurg die wordt geassisteerd door een optometrist/ laseroperator en een ok-verpleegkundige. De laser wordt voor de behandeling gekalibreerd (geijkt) om een maximale nauwkeurigheid te bereiken. Vervolgens wordt jouw persoonlijke behandelplan ingelezen in de laser.

Voorafgaand aan het ooglaseren worden de ogen nauwkeurig ingesmeerd met betadine en worden de ogen verdoofd met behulp van oogdruppels. Deze druppels zorgen ervoor dat er tijdens de behandeling geen gevoel in de ogen is. Tijdens de behandeling kan er hooguit wat druk ervaren worden. Van pijn is geen sprake. Je hoeft niet bang te zijn dat je gaat knipperen, want jouw ogen worden voor de veiligheid open gehouden door een instrumentje.

(Dit artikel gaat verder onder het advertentieblok)

Tijdens het laseren past de refractiechirurg de bolling van het hoornvlies aan. Hiervoor wordt een klein instrument op jouw oog geplaatst en moet je in een rood puntje blijven kijken. Doormiddel van een “eyetracker” wordt er op de juiste plaats gelaserd. De laser verdampt, door middel van ultraviolet licht die erg veel warmte veroorzaakt, het hoornvlies. Doordat het slechts om een korte duur gaat van de lichtimpuls is het mogelijk de hoeveelheid verwijderd weefsel precies te controleren.

Na de behandeling valt het licht weer exact op het netvlies, waardoor je scherp ziet. De refractiechirurg voert de behandeling uit in één van de lagen van het hoornvlies. De rest van je oog laat hij ongemoeid.

Nacontroles

De dag na de behandeling is het volgende controlemoment, dit is dan tweede nacontrole. Op deze wijze worden eventuele complicaties onmiddellijk gezien en eventueel behandeld. Na zorgvuldige controles van de geslaagde ooglaserbehandeling kunt je terug naar huis, normaal gesproken kan je zelf al naar huis rijden.

Na een maand, een half jaar en een jaar zijn er nog extra controles voor de gezondheid van jouw ogen. Met deze nacontroles worden verwachtingen van de ooglaserbehandeling gewaarborgd.

Ben jij geschikt voor een ooglaserbehandeling?

– Je moet achttien jaar of ouder zijn en je hebt een bril of lenzen nodig om scherp te kunnen zien.
– Ooglaseren is niet mogelijk als je een aandoening hebt zoals staar, glaucoom, slecht gereguleerde diabetes, bepaalde hoornvliesaandoeningen en oogontstekingen. Door deze aandoeningen kunnen je ogen namelijk niet goed herstellen.
– Ook als je zwanger bent of de pil gebruikt, wordt een ooglaserbehandeling meestal niet uitgevoerd. Dit geldt ook als je een lui oog hebt.

Complicaties bij ooglaseren

De kans op complicaties bij een ooglaserbehandeling is klein. Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden:

– Hangend ooglid.
– Litteken op het hoornvlies.
– Droge ogen.
– Dubbelzien.
– Duizeligheid.
– Onder- en overcorrectie.
– Nachtbijziendheid.
– Lichtgevoeligheid.
– Verhoging van de oogboldruk.

Als het dunne laagje hoornvlies niet wordt verwijderd, zijn er ook extra risico’s:

– Hoornvliesplooien.
– Losliggende of verschoven hoornvliesflap.
– Vuil onder de hoornvliesflap.
– Cyste.

Verder kunnen er nog zeer zeldzame, maar ernstige complicaties optreden. Deze kunnen je gezichtsvermogen verminderen en soms zelfs tot blindheid leiden.

– Infectie.
– Ontsteking.
– Hoornvliesbeschadiging.
– Bloedingen.
– Loslaten van het netvlies.
– Blokkade van bloedtoevoer naar oogzenuw of netvlies.
– Uitpuiling van het hoornvlies.

Veelal komen dit soort bijwerkingen niet voor en zijn de ervaringen met deze ‘oogoperatie’ positief.

Herstel na ooglaseren

Na de behandeling moet je nog een paar weken oogdruppels gebruiken om je ogen te laten genezen. De dag van de behandeling moet je je ogen rust geven en kun je het beste een zonnebril dragen. Ook kun je de eerste weken beter geen make-up gebruiken en niet zwemmen. Ook moet je de eerste week ’s nachts een beschermende bril dragen om te voorkomen dat je in je ogen wrijft. Gedurende minimaal drie maanden mag je absoluut niet in uw ogen wrijven. Na de ingreep moet je regelmatig op controle, tot een jaar na de behandeling, om te kijken of je ogen goed genezen en of je geen last hebt van complicaties. Meestal duurt het een paar weken voordat je zicht volledig is hersteld na een laserbehandeling.

Feiten over ooglaseren:

– Ooglaseren is duur
Een ooglaserbehandeling is een eenmalige ingreep die op den duur kostenbesparend zal zijn. Een aantal jaar na de behandeling heeft u uw lenzen of bril terugverdiend. Bekijk hier hoeveel u kunt besparen.
– Ooglaseren duurt nog geen half uur
De feitelijke ooglaserbehandeling is binnen een half uur gedaan. Het echte corrigeren van het oog is binnen een aantal seconden gebeurd. Beide ogen kunnen tijdens dezelfde behandeling gelaserd worden, mits deze beide geschikt zijn.
– Blijvend resultaat
Het resultaat van een ooglaser behandeling is blijven. Maar in de meeste gevallen is er wel recht op een kostenloze herbehandeling, als het toch niet het gewenste effect heeft, zoals afgesproken was.
– Blijvend resultaat
Afhankelijk van de methode kan je als patiënt jouw dagelijkse taken binnen 1 tot 4 dagen weer hervatten.

Prijs

Wat betreft de kosten zou je moeten rekenen op een bedrag tussen €500 en €1800 per oog. Maar ga niet op de eerste de beste reclame af voor ooglaseren “tegen lage kosten”, want het gaat toch echt om een belangrijk deel van je lichaam.

Top

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close