Non-verbaal

Non-verbaal

Kijk dan even hierheen, terwijl je wijst naar een punt ergens in het luchtledige. Een duim, een knipoog, een blik uit de ogen op een foto, een effen gekleurd oppervlak (bijvoorbeeld een rood bord), zelfs ook zweet. Voorbeelden van non-verbale communicatie.

Het overgrote deel van alle communicatie is op basis van non-verbale communicatie. Het geeft ook vaak de echtheid van communicatie aan. Doordat je bijvoorbeeld het ene zegt, maar het andere uit, door een lichaamstaal- of houding.

……….”aangeleerd non-verbaal gedrag”

Wist je dat gebarentaal geen vorm is van non-verbale communicatie. Omdat het niet in gesproken woord, maar in gebaren woorden uitgedrukt en daarmee wel een taal is en dus “verbaal” is.
 

Maar hoe werkt dat als je zelf niets of maar heel weinig kan zien. Want non-verbale communicatie is op basis van geluidloze signalen. Een duim, een handzwaai, een knipoog, oogcontact of een grimas. Voorbeelden die doorgaans niet opgevangen worden door iemand met een visuele beperking.

Vaak gaat non-verbale communicatie ook samen met verbale communicatie. Wat dus betekent dat als je blind of slechtziend bent, maar een deel van de informatie oppikt. Een voorbeeld daarvan is het weerbericht. “Hier en daar (terwijl er gewezen wordt) kans op fikse onweersbuien”.

Een lichamelijke aanraking (bijvoorbeeld hand op hand) is in principe ook non-verbaal, maar die is voelbaar en daardoor bijvoorbeeld goed te gebruiken in plaats van een knipoog. Of in plaats van een snel handzwaai in het voorbij gaan, te vervangen door woorden, “hey Jan, ik ben het Kees”. Ook al heb je haast en moet het snel.

Kinderen met een ernstige visuele beperking kunnen niet die glimlach waarnemen. Daardoor zullen zij eerder geneigd zijn tot bijvoorbeeld een knuffel, terwijl dat misschien voor de ander ongewoon voelt. In die zin zegt een knuffel net zoveel als een simpele knipoog of een glimlach.

Er zijn ook veel mensen die een aangeboren of aangeleerd non verbaal gedrag vertonen. Ofwel mensen die heel weinig woorden uitspreken, maar dat wat ze willen zeggen in non verbale communicatie doen. Deze groep mensen kan zich dan ook doorgaans niet goed inleven wat het betekent om een visuele beperking te hebben.

Door de nieuwe toepassing audiodescriptie, waarbij video wordt omgezet in een omschrijving van wat er te zien is, maak je non-verbale communicatie verbaal, Een mooi voorbeeld van de tijdgeest.

Veel marketingstrategieën gaan uit van non-verbale communicatie. Die doorgaans gebaseerd zijn op zo veel mogelijk opvallen, met zo min mogelijk gegevens. Bijvoorbeeld door fluoriserende combinaties aan kleuren. Een voorbeeld dat voor mensen die slechtziend zijn afstotend werkt. Opvallen kan natuurlijk ook door 1 “klein” teken (zoals een logo) dat heel veel zegt, maar niet voor iemand die het niet kan zien.

– Eye opener –

Houdt er dus rekening mee, dat als je non-verbale signalen gebruikt er dus altijd mensen zijn, die jou niet begrijpen. Als je dus bijvoorbeeld wijst en zegt “die kant op”, zeg er dan ook bij bijvoorbeeld “als je je omdraait”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter controle invullen: *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.