Wat is nou rood?

Wat is nou rood?

Rood is een primaire kleur. Het is de kleur met de meeste symboliek ter wereld. En daarmee misschien ook wel de meest tegenstrijdige kleur die er is.

Rood, dan ben je links (politiek), rood is de kleur van gevaar, maar ook van liefde. Terwijl liefde in principe geen gevaar hoeft te betekenen. Rood is ook een populaire lievelingskleur.

……….”Kan je als blinde kleuren horen?”

Je hoeft een kleur niet te zien, om er zaken mee te associëren. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare roodkleurige stroom, wedden dat dan jouw eerste gedacht “bloed” is! Maar ook een roodkleurig kruis, veel mensen associëren die direct met de hulporganisatie Het Rode kruis.
Of de kaart die je krijgt als je van het voetbalveld wordt gestuurd, vanwege een overtreding. Maar anderzijds, een klaproos of een lieveheersbeestje. Veel zaken in het dagelijks leven worden geassocieerd met kleuren.

Maar hoe leg je nou aan iemand die niets ziet uit wat rood is? Als je niet vanaf je geboorte blind bent, kan je je in principe wel kleuren voor de geest halen tot op zekere differentiatie, maar niet als je altijd blind bent geweest. Infrarood, nou probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die blind is.

Als blinde kan je wel kleuren gaan associëren, maar dat is omdat het je aangeleerd is, niet uit eigen belevenis. Zoals de lucht buiten is blauw, dus blauw is een “positieve” kleur, maar blauw is niet altijd positief.

Hoe leg je bijvoorbeeld aan iemand die blind is vanaf geboorte uit wat zwart is? Als je blind bent, is je beeld sowieso zwart, maar dat ziet diegene niet.

Er zijn wel technieken om enig inzicht te geven in een kleur. Bijvoorbeeld door te werken met tactiele vormen, waarbij je structuren voelbaar maakt. Zoals bijvoorbeeld een ruwe ondergrond voor gevaar en een zachte ondergrond voor pasteltint. Maar dan nog kan je nooit de beleving van een kleur echt nabootsen. Of het nou om gevaar gaat of liefde, rood heeft een hoge factor aantrekkingskracht, het maakt je nieuwsgierig.

In feite is een kleur ook niets meer en minder dan de lichtinval (golflengte) op een object, waarbij onze hersenen informatie omzetten in een kleur. Als die hersenen door het gebrek aan visuele prikkels niet weten wat ze moeten omzetten kan je je op geen enkele manier voorstellen wat een kleur echt is.

Er zijn maar een paar zaken in het dagelijks leven die ongeacht de locatie standaard dezelfde kleur hebben, waarbij de blinde altijd weet welke kleur het heeft. Zoals bijvoorbeeld gras. Maar waarom is gras nou groen, wat is groen? Gras voelt normaal gesproken prettig aan (als er geen hondendrol in ligt). Maar waarom spreekt men dan van de term “gifgroen”, gif is niet altijd groen.

Veel mensen stappen liever een ruimte binnen waar heel veel limegroen te zien is, De differentiatie binnen dezelfde kleur en de belevenis daarbij, waarom voelt het ene warm aan en het andere kil, kan je niet uitleggen aan iemand die vanaf geboorte blind is, toch?

Iemand die blind is werkt veel met het gehoor, ook bijvoorbeeld in combinatie met echo’s. Het is dan misschien ook een interessante vraag, kan je als blinde kleuren horen?

– Eye opener –

Of het dus rood, blauw, zwart, geel of welke andere kleur dan ook is. Als je kleuren gebruikt, sta er dan bij stil dat niet iedereen weet wat nou “rood” is en waar het voor staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter controle invullen: *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.